Aaristos

Hergebruik van water

Waterbesparing

We beseffen het ons niet. Maar bij alles waarvoor we water gebruiken, gebruiken we schaars en kostbaar drinkwater. Niet alleen voor het drinken van water, koken en douchen, maar ook voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto. Door eenvoudigweg minder te gebruiken kunnen we besparen op water, maar we kunnen er ook op een slimmere manier mee omgaan. Door duurzame watersystemen toe te passen wast de ene hand de andere. U bespaart op water en u gebruikt geen drinkwater meer voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin of het spoelen van uw toilet.

Duurzaam watersysteem

Er is een grote verscheidenheid in duurzame watersystemen. Bijvoorbeeld voor het (her)gebruik van hemelwater (regenwater), het loskoppelen van hemelwaterafvoer van de riolering of zelfs hergebruik van gefilterd afvalwater.

Hemelwater:

Hemelwater is al het water dat uit de hemel valt: Regen, sneeuw, hagel. Hemelwater is zacht water, schoon, gratis en milieuvriendelijk. Er zit geen kalk in hemelwater. Binnen- en buitenplanten vinden dit prettig en het voorkomt strepen bij het wassen van ramen en auto. We vergeten dat we zonder hemelwater geen water uit de kraan zouden krijgen. Voor het gebruik van hemelwater is het toepassen van een regenton het meest vanzelfsprekend. Dit kan variëren van een klein formaat ton tot en met een 400 liter regenzuil.

Een stap verder is het laten installeren van een hemelwatersysteem om uw toilet te spoelen, terras af te spuiten, ramen en auto te wassen, de tuin te besproeien, of zelfs uw was te doen. Hemelwater wordt van het dak via de regenpijp opgevangen in een buffertank, gefilterd en naar de tappunten gepompt waar het nodig is. Filtering is meer of minder nodig, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

hvw

Op jaarbasis kan tot 50% op het totale waterverbruik bespaard worden. In het meest ideale geval is uw vraag naar hemelwater wat u dagelijks nodig heeft dan ook kleiner dan het aanbod. Zou andersom het geval zijn, dan verkleint dit de besparing.

Duurzaam watersysteem – hemelwater:

  • Besparing op drinkwater tot 50%
  • Milieuvriendelijk, dus milieubesparend
  • Besparing op schoonmaak- en wasmiddel door het zachte regenwater
  • Mogelijke besparing gemeentelijke lasten door loskoppelen van het riool

Wilt u ook stoppen om uw terras met drinkwater af te spuiten? Benader ons voor een vrijblijvend advies.

Grijswater:

Grijs water is al het huishoudelijk afvalwater dat niet uit het toilet afkomstig is.  Per persoon gebruiken we 52 liter per dag in badkamer, keuken en (vaat)wasmachine, oftewel 43% van ons drinkwater. Dit water is slechts licht verontreinigd en is relatief gemakkelijk te zuiveren, zodat het probleemloos hergebruikt kan worden. Het (her)gebruiken van grijswater heeft ten opzichte van hemelwatergebruik het voordeel dat u niet afhankelijk bent van neerslag. Toepassingen van gezuiverd grijs water zijn sproeien van uw tuin, wassen van uw auto en doorspoelen van uw toilet. Maar er zijn ook voorbeelden van vijvers en het gebruik voor de  wasmachine.

Voor het reinigen van grijs water wordt meestal een helofytenfilter toegepast. Water afkomstig van douche, wastafel en bad wordt afgevoerd naar het filter waar het wordt gereinigd. Vanuit de filtertank wordt het water naar een secundaire waterleiding gevoerd. Deze waterleiding is aangesloten op toilet, buitenkraan en wasmachine. Omdat de behoefte aan gezuiverd water en de opbrengst van  grijswater meestal met elkaar in evenwicht zijn is het installeren van een extra buffertank niet nodig. Mocht er een tekort zijn aan water dan wordt het filter systeem automatisch met drinkwater gevuld. Een grijswatersysteem kan uitstekend gecombineerd worden met een hemelwatersysteem.

hvw 1Grijswater filtertank van Ewuaqua

Duurzaam watersysteem – grijswater:

  • Water van uw wastafel, bad en douche wordt nog een keer gebruikt
  • Meer zelfvoorzienend, beter voor het milieu
  • U gebruikt tot wel 50% minder drinkwater
  • U loost tot 50% minder afvalwater
  • Onderhoudsarm

Uw persoonlijke situatie en voorkeur bepaalt welk soort systeem het beste bij u aansluit. Bent u begaan met het milieu en wilt u op drinkwater besparen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.