Aaristos

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming verbruik

Infrarood is de warmte waarmee de zon de aarde verwarmt. Een Infrarood (IR) verwarmingssysteem zorgt voor plaatselijke warmte. In plaats van de lucht te verwarmen die zich in een ruimte bevindt, verwarmt het systeem de objecten die zich in die ruimte bevinden: net als de zon doet in de natuur. Zo wordt alleen de gewenste plek verwarmd.

Infrarood verwarming is uitstekend geschikt voor plaatselijke warmte, zodat er, in tegenstelling tot een centraal verwarmingssysteem in lege ruimtes niet onnodig gestookt wordt. Doordat het gebruik maakt van directe straling die wordt omgezet in warmte gaat er nauwelijks energie verloren. Bovendien houden objecten in een ruimte die door infraroodstraling zijn opgewarmd die warmte langere tijd vast.

In de praktijk kan daardoor de thermostaat 1 tot 2 graden lager dan bij centrale verwarming.

Bij elkaar opgeteld bespaart een IR verwarmingssysteem 6 à 7% energie per graad ten opzichte van centrale verwarming.

Puur natuur

IR is puur natuur. Alle producten zenden in bepaalde mate infrarood straling uit Infrarood straling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar op de huid waarneembaar door hun behaaglijke warmtewerking.
Infrarood is niet schadelijk voor de gezondheid. Sterker: fysiotherapeuten maken gebruik van infrarood om kwetsuren te behandelen.

Voordelen van Infrarood

  • Aangenaam gevoel met minder energie
  • Snelle opwarming; comfortabele gevoelstemperatuur wordt 2 graden eerder bereikt
  • Goede warmtespreiding
  • Geen leidingen aanleggen; elektra is voldoende
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Zeer geschikt voor plaatselijke verwarming; iedere ruimte zijn eigen thermostaat

Hoewel IR gebruikt kan worden als hoofdverwarming, is infraroodverwarming ideaal voor ruimtes als bijvoorbeeld badkamer of studeerkamer. Ruimtes die slecht een beperkte tijdsperiode worden gebruikt. Wanneer niet  het CV systeem de hele woning hoeft te verwarmen terwijl u toch alleen maar gebruik maakt van één ruimte.

Bovendien is een infrarood verwarming te verbergen’. Een IR systeem in het plafond geintegreerd, als spiegel verwarming, als schilderij of toch een mobiele verwarming?

Bel of mail ons voor een vrijblijvend advies!