Aaristos

WarmteTerugWinning

Energiezuinig met WarmteTerugWinning (WtW)

We stellen steeds hogere comforteisen ten aanzien van warmwater. We willen genieten van een stortdouche, stoomcabine of een heerlijke watermassage. Dit maakt dat het gasverbruik voor warmwater jaarlijks stijgt. Een hoger warmwaterverbruik betekent dat steeds meer energie – nodig om het water te verwarmen – door de afvoer wordt weggespoeld. Zonde! en niet nodig. Met een douche WarmteTerugWin systeem kunt u een groot deel van de weggespoelde warmte hergebruiken. Duurzame energie uit uw afvalwarmte ligt voor het grijpen.

Hoe werkt WarmteTerugWinning

wtwWarmteterugwinning (WTW) is een manier waarbij de warmte uit afvoerwater wordt onttrokken en wordt gebruikt om fris douchewater voor te verwarmen. Het afvoerwater zelf verdwijnt uiteraard door de afvoer, alleen de warmte uit het afvalwater wordt benut.  Warm en koud water stromen gescheiden van elkaar door het WtW systeem. Het warme afvalwater warmt daarbij het koude(re) douchewater op.

De CV ketel “herkent” dat het water al is voorverwarmd, hoeft daardoor minder hard te stoken en alleen nog maar bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur. U bespaart dus op uw energierekening omdat de CV ketel minder gas verbruikt om zijn werk te doen.

Met een douche WTW kunt de helft of meer van de warmte terugwinnen. Bedenk dat ⅓ van het gasverbruik wordt gebruikt voor het douchen. Dan ligt de overweging voor een WtW meer dan voor de hand. Goed voor het milieu, gunstig voor uw beurs! Naast dat op energiekosten wordt bespaard, geldt voor WtW dat een EPC verlaging van minimaal 0.06 voor nieuw te bouwen woningen wordt gerealiseerd.

Douchedrain WtW

De warmteterugwinning is met een WtW drain of een WTW douchepijp te realiseren. De WtW drain combineert u met een moderne douchegoot voor uw inloopdouche. U kunt hierbij kiezen uit diverse design roosters. De drain is eenvoudig te reinigen door het uitneembare rooster en waterslot.

 

wtw 1

Douchepijp WtW

wtw 2De douchepijp WtW bestaat in feite uit twee in elkaar geschoven buizen. De binnenste pijp is de afvoerpijp ende buitenste pijp is de waterleiding. Om te voorkomen dat afvalwater in de waterleiding terecht kan komen is er een dubbele scheiding aangebracht. De douchepijp WtW kan daardoor direct op de rioolafvoerleidingen worden aangebracht.

Voordelen WtW

  • Hoog rendement
  • Besparing op gasverbruik tot 200m3
  • EPC verlaging 0.06 of meer
  • Verschillende types leverbaar

Afhankelijk van nieuwbouw of renovatie en afhankelijk van uw persoonlijke situatie is er een WtW systeem beschikbaar. Wilt u weten welk WarmTerugWinning systeem het beste bij u past? Bel of mail ons.

WtW uit ventilatielucht

DucoNaast WarmteTerugWinning uit water is er ook nog WarmteTerugWinning uit ventilatielucht. Woningen worden steeds beter geisoleerd. Een huishouden produceert liters vocht per dag. Om een goed binnenklimaat te realiseren is het daarom zaak om goed te ventileren. Lees: vocht uit uw woning te verdrijven.

Een doorsnee mechanisch ventilatie systeem zuigt de warme lucht uit uw woning op en blaast deze  naar buiten. In feite verwarmt u de buitenlucht. Een ventilatie WarmteTerugWinning unit daarentegen combineert het beste uit twee werelden. Het ventileert uw woning waarbij de aangezogen lucht uw woning met slechts 50C verlaat. De restwarmte wordt via een ingebouwde warmtepomp teruggegeven aan uw CV ketel, waardoor deze op halve kracht hoeft te draaien om woning te verwarmen.

Dus, u realiseert een gezond binnenklimaat én bespaart op deze manier op uw gasverbruik. Aaristos Energieadvies en Installaties helpt u dit te verwezenlijken met WtW ventilatiesystemen van Duco en Itho Daalderop. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!