CO-STOP koolmonoxidemelder schakelt CV-Ketel uit

aaristos
Een koolmonoxidemelder heeft het nadeel dat je een gevarenzone betreedt als je gaat kijken zodra de melder alarm slaat. Elbes uit Meppel ontwikkelde een koolmonoxidemelder die de CV ketel of een ander gastoestel bij een te hoge CO-concentratie uitschakelt: CO-STOP. Elbes is daarmee genomineerd tot de 100 meest innovatieve MKB-bedrijven van Nederland.

Bij het detecteren van koolmonoxide (CO) geeft de koolmonoxidemelder niet alleen een luid alarm, maar schakelt als enige apparaat tot nu toe tevens de cv-ketel of het gastoestel uit. De CO-STOP werkt op 230 Volt en niet alleen op batterijen. Dit in tegenstelling tot de meeste koolmonoxidemelders die alleen op batterijen werken.

Drie uitvoeringen
Van de CO-STOP zijn er drie versies. Een eenvoudigere melder
met een speciale schakelstekker. De stekker van de CV-ketel wordt via de schakelstekker in de wandcontactdoos gestoken. Bij koolmonoxide detectie wordt de stroom van de CV ketel door de schakelstekker onderbroken. De tweede versie wordt direct aangesloten op de CV ketel en heeft daardoor geen andere stroombron nodig. Wanneer koolmonoxide wordt gedetecteerd onderbreekt de CO_STOP het stroomcircuit van de ketel waardoor deze uitschakelt. Daarnaast bestaat er nog de gasklepversie voornamelijk bedoeld voor open toestellen zoals geisers en gaskachels. In deze variant wordt de koolmonoxidedetector geleverd met een gasklepregelaar die automatisch de gastoevoer naar het toestel stopt.

Verkrijgbaarheid
Hoewel de melders met een beetje technische kennis zelf zijn te installeren heeft Elbers er voor gekozen om de verkoop en installatie via installateurs te laten plaatsvinden. “Het gaat toch om veiligheid”.