Elektriciteit besparen met het toilet

Sanitairleverancier Wisa laat zien dat je elektriciteit kunt besparen met het toilet. De fabrikant ontwikkelde een soort mini-waterkrachtcentrale voor in het inbouwreservoir, een hydrogenerator.

De vraag naar state of the art bedieningspanelen, waarmee het toilet comfortabel en hygiënisch gespoeld kan worden door middel van moderne elektronica neemt verder toe. Wanneer je de toiletruimte betreedt licht het bedieningspaneel op en wanneer je je hand net als bij een tablet voor het paneel swiped spoelt het toilet volautomatisch door.

Stroom
Elektronica vraagt om een 230V aansluiting. Wisa heeft hiervoor een hygrogenerator ontwikkeld die het installatiebedrijf tussen de wateraanvoer en vlotterkraan installeert. Bij elke spoeling genereert deze uitgekiende waterkrachtcentrale stroom die een lithium accu wordt opgeslagen. De accu wordt geplaatst in een waterdicht compartiment. Er is geen stroomaansluiting nodig en hierdoor kan een 230V verbinding voor een elektronisch bedienpaneel achterwege worden gelaten. Doordat de installateur geen wandcontactdoos hoeft te plaatsen is dit systeem uitermate geschikt voor renovatie.