HR CV ketel nog energiezuiniger

aaristos2

Met ingang van 26 september moeten verwarmingstoestellen voldoen aan de ERP richtlijn, ofwel aan de Europese eisen voor minimale energieprestaties waaraan CV-ketels en warmtepompen moeten voldoen. Het energielabel voor de CV-ketel wordt verplicht.

Naast huishoudelijke apparatuur zoals wasmachine en koelkast moeten vanaf oktober 2015 ook Hr ketels, zonneboilers en warmtepompen voldoen aan de nieuwe ERP-richtlijn. ErP staat voor ‘Energy related Products’. De richtlijn moet onder andere bijdragen aan de overheidsdoelstelling van 20% minder energieverbruik in 2020. Verwarmingsproducten tot 400 kiloWatt (kW) en boilers tot 2000 liter moeten vanaf die tijd voldoen aan minimale energieprestaties en milieucriteria. Daarnaast moeten HoogRendement CV ketels en warmwatertoestellen tot 70 kW zijn voorzien van een energielabel. VR-ketels verdwijnen en mogen niet meer worden geinstalleerd.

Product en pakketlabel
De energielabels zijn gerangschikt op basis van de bekende G tot en met A+++ energie efficiency klassen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in product- en pakketlabel. Product labels worden verzorgd door de betreffende fabrikanten en bevatten onder andere informatie over merk, type, energie-efficiency klasse voor verwarming en warmwaterdeel en het vermogen in kW. Pakketlabels zijn de energielabels die de energie-efficiency weergeven van een combinatie van warmtetoestellen zoals bij de installatie van verschillende merken of bij een hybride systeem van zonneboilers en warmtepompen. Toestelcombinaties krijgen dus één label.

Installateur
Niet alleen de fabrikant moet aan zijn verplichtingen voldoen. Dit geldt ook voor de verwarmingsinstallateur. Bij het uitbrengen van een offerte moet de CV installateur al aangeven welk energielabel de installatie zal hebben. Bij de oplevering moet het installatiebedrijf het energielabel en ook het fiche met de specificaties overhandigen. Bovendien geldt dat als er sprake is van een combinatie van toestellen het pakketlabel de verantwoordelijkheid is van de installateur. De betere installateur kan hiervoor zorgen.