Meerderheid onbekend met energielabel woning
Het energielabel van de eigen woning is nog niet echt bekend, om het maar zachtjes uit te drukken. 57 Procent heeft geen idee wat het energielabel van hun woning is. In de vier grote steden weet zelfs 80 procent niet of hun huis al dan niet energiezuinig is. Dat blijkt uit onderzoek van energieleverancier Nuon.
In de afgelopen jaren zijn er door de overheid miljoenen voorlopige energielabels afgegeven. Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van de woning. Als een woning wordt verkocht is een definitief energielabel verplicht. In de zuidelijke provincies weet ongeveer de helft niet wat het energielabel van hun huis is. Van degene die het energielabel wél kennen heeft driekwart naar eigen zeggen een A, B of C-label. Mannen zijn in de regel beter op de hoogte dan vrouwen. Bovendien is een kwart van de mensen met een voorlopig of definitief energielabel daarover ontevreden. Deze ontevredenheid is groter naarmate de woning een slechter label heeft.
Energiegebruik en energiebesparing
Consumenten kunnen zonder veel moeite besparen op hun energieverbruik. Die besparing kan vrij eenvoudig worden gerealiseerd. Het blijkt dat consumenten met kleine verbeteringen moeiteloos 30 procent op hun energieverbruik kunnen besparen. Door de aanschaf van zuinige apparaten of bijvoorbeeld door de verwarming wat eerder uit te schakelen of een graadje lager te zetten.
Het (slechte) energielabel is voor veel mensen aanleiding om te besparen op de kosten van gas en stroom. 48 procent van de Nederlanders geeft aan besparende maatregelen te willen treffen door te investeren in duurzame energie. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie of het installeren van een zonneboiler.